Fume extractor

Leestijd: 3 Minuten

Tijdens het solderen komen er nogal wat giftige dampen vrij. Daarom moet je altijd solderen in een goed geventileerde ruimte. Een apparaat om deze dampen op te zuigen helpt ook heel veel. Zoiets heet een fume extractor, je kan deze kopen online en in winkels zelf maken kan ook. Een professionele fume extractor gebruikt een carbon filter en een ventilator. Door Make magazine kreeg ik het idee om er zelf één te maken. Mijn fume extractor bestaat uit drie 12 centimeter ventilatoren die ik uit een computer heb gehaald.

IMG_20160104_223953_small

Wat je ook nodig hebt is één carbon filter wat moeren en wat draadstang om alles bij elkaar te houden. Vervolgens heb ik de volgende basis componenten ook nog gebruikt;

  • 2 x ventilator rooster
  • 12 volt female jack
  • moertjes en boutjes
  • aan en uit switch
  • Perfboard om alles op te solderen
  • Ledje
  • weerstandjes
  • Female connectors (deze zitten ook op de ventilatoren en kan je misschien hergebruiken)
  • Om het naar mijn smaak te maken heb ik de kabels nog gesleeved met cable sleeves

IMG_20160104_223755_small IMG_20160104_224035_small

Je kort de kabels iets in zodat het er allemaal iets minder rommelig uitziet, alle plussen van de ventilators soldeer je aan elkaar, en laat je via de schakelaar naar de 12 volt lopen. Tussen de ground en de geschakelde plus heb ik nog een ledje en weerstandje zitten, zodat ik snel kan zien of hij aanstaat. Vervolgens stop je de vier draadstangen door de hoeken van de ventilatoren. De configuratie die ik het best vond was twee ventilatoren aan de achterkant dan het filter en vervolgens nog één ventilator aan de voorkant die door het filter heen blaast. Wanneer alles gemonteerd zet je alles vast met de boutjes.

IMG_20160107_192702_small IMG_20160107_192716_small

 

Uiteindelijk zuigt het alle rook aan wanneer je aan het solderen bent, zoals hieronder gedemonstreerd.

IMG_20160107_212147_small

 

 

 

DIY Lightbox
Regen opvangen