The IOT

Leestijd: 3 Minuten

The internet of things, een terugkerend onderwerp maar wat houdt het in ? Waar wordt het gebruikt en hoe verhoudt dit tot elkaar. Naar aanleiding van een post van appcessories.co.uk geef ik mijn “point of view” hierover.

Wanneer je denk aan apparaten die gegevens onsluiten aan het internet denk je snel aan temperatuur sensors in huis of buiten op je telefoon weergeven. Of de temperatuur aanpassen van je thermostaat, thermostaten zoals Toon of de Nest van Google zijn hier al heel ver in. Bedrijven zoals Klik aan klik uit,  of Home Wizard leveren al modules om je lampen aan en uit schakelen over het Internet. Maar ook lichaam functies worden steeds meer gedigitaliseerd, denk hierbij aan fitness trackers of weegschalen. Ook de infrastructuur van steden kunnen verbonden zijn aan het internet, voor een goed voorbeeld kun je kijken op de website van Deventer. Van elke grootte straat kan je zien hoe druk het is op een bepaald moment van de dag, je kan zien of de brug open of dicht is.

Appcessories heeft hier onderzoek naar gedaan en al deze cijfers in een infographic geplaatst.
The State of Internet of Things in 6 Visuals – By the team at Appcessories
The State of Internet of Things in 6 Visuals – By the team at Appcessories

Helemaal platgeslagen is het doel van de meeste producten het leven van een mens versimpelen. Maar met het steeds groeiende aantal bedrijven en producten wordt het steeds lastiger om alle verschillende services aan elkaar te knopen. En daar ligt denk ik het gevaar. Consumenten willen een totaal oplossing, eentje die alles biedt. Wat de buurman kan wil jezelf ook kunnen zonder dat je zelf weer geld moet investeren of veel moeite moet doen. Maar hoe doe je dat en hoe speelt de markt hier op in  ? Het is een Internet van dingen en services. Neem als voorbeeld; je hebt allemaal klik aan klik uit schakelaars. Van je energie leverancier krijg je een Nest “cadeau”, deze thermostaat kan lampen schakelen, maar alleen de HUE lampen van Philips. Ben je dan afhankelijk van beslissingen van Philips wat jij aan en uit kan zetten ?

Ik als programmeur vind het leuk om dit zelf te maken, alles aan elkaar knopen. Houden bedrijven hier ook rekening mee ? Zorgen ze dat ze uitgebreide API’s hebben waar wij tegen aan kunnen praten ?

Uiteindelijk maak ik alles zelf, omdat hier mijn interesse ligt. Je reverse engineerd het klik aan klik uit protocol, je maakt een mooie user interface waar je jouw lampen mee aan en uit kunt zetten. En je ontwikkeld iets om je planten in de gaten te houden / in leven te houden. Voor mij zijn de categorieën waar ik mij op focus voornamelijk; Home, User interface en Lifestyle.

Nu ziet de wereld van IOT er zo uit, maar het gaat veranderen. Dit is duidelijk de toekomst.

 

Sonar
DIY Lightbox