Sonar

Leestijd: 5 Minuten

Processing view van de HC-SR04

De HC-SR04 uit nieuwsgierigheid een keer besteld op internet. Daarna verdween hij heel lang in de la zonder er wat mee gedaan te hebben. Tot aan vandaag.

Wat is de HC-SR04 ? Het is een Ultrasone sensor module. Het kan volgens de specs objecten “zien” vanaf 2 centimeter tot 400 centimeter. Met een precisie van 3 mm. De module bevat de zender, de ontvaner en het circuit om alles te regelen. Wat over blijft zijn 4 pinnen die je aanstuurt met bijvoorbeeld je Arduino. De module stuurt een ultrasone geluid richting het object die het terugkaatst. Dit geluid wordt vervolgens opgevangen door zijn eigen sensoren. De tijd tussen het versturen en ontvangen wordt terug gegeven. 

Wanneer je het standaard voorbeeld “Ping” van de Arduino software een klein beetje aanpast werkt het ook voor de HC-SR04.  Je moet een extra pin definiëren waar je minimaal 2 microseconden een pulse naar toe stuurt. Op deze manier geeft de module op de “echo pin” een pulse waaruit je de lengte in centimeters kan berekenen.

De snelheid van geluid is 340 meter per seconden, oftewel 29 microseconden per centimeter. Wanneer je de pulse deelt door 29, heb je de afgelegde afstand in centimeters. Vervolgens deel je dit door 2 aangezien het ultrasone geluid heen en terug gaat.

Ik kwam een YouTube filmpje tegen die deze module op een servo had geplaatst en vervolgens de data terugstuurde naar Processing om er volgens een “Radar” beeld van te maken.

IMG_20160101_222552

Aansluitschema HC-SR04 met Servo

Aansluitschema HC-SR04 met Servo

Het resultaat een grafische weergave van de gegevens in Processing.

Processing view van de HC-SR04

En uiteindelijk nog een filmpje van de HC-SR04 in actie.

https://youtu.be/KxpdmIILugQ

Een paar Object georiënteerde concepten
The IOT