Octoprint

Leestijd: 2 Minuten

Een tijdje geleden heb ik iets geschreven over mijn 3d printer. Het programma wat ik destijds gebruiktte om mijn printer aan te sturen was Repetier. Er is niks mis met het programma. Maar je moet je computer aan laten staan om je printer te kunnen besturen. En al die 3D dieren kosten toch tijd om te printen. Nu heeft mijn printer ook de mogelijkheid om je gcode op een SD kaart op te slaan om die vervolgens in je printer te drukken. Op deze manier kan je printer autonoom toch printen. Maar dat vind ik niet genoeg, daarom heb ik Octoprint ge├»nstalleerd.

Octoprint is een programma wat je moet installeren. Je kan het perfect draaien onder Windows, maar dan schiet ik mijn doel een beetje voorbij. Mijn pc uit kunnen zetten terwijl ik nog wel mijn printer (makkelijk) kan besturen. Het voordeel van Octoprint is dat het ook draait op een RaspberryPi.  Een RaspberryPi gebruikt weinig stroom, is klein en goedkoop. Perfect om je printer er mee uit te breiden. Installatie is relatief eenvoudig.

  • Je download het image bestand schrijft het weg naar een SD kaart met WIN32DiskImager
  • Je configureert je wifi, door het bestand octopi-network.txt te bewerken wat op je nu op je SD kaart staat
  • Stop je SD Kaart in je RaspberryPi, en start hem op
  • Login via de web interface of via SSH

Wat kan je allemaal met Octoprint ? De Key features;

  • Met een webcam of met de RaspberryPi camera module realtime je printer in de gaten houden
  • De printer besturen, temperatuur instellen
  • Gcode inladen en printen en zien
  • Gcode sturen
  • Timelapses opnemen

Door Octoprint te gebruiken kan ik mijn printer besturen en zien wanneer een printer job klaar is zonder mijn pc aan te hoeven hebben en in de buurt te zijn van mijn printer.

octoprint1
octoprint2
octoprint3
Sonar #2
Octoprint & Pushover