3d printer

Leestijd: 5 Minuten

Was altijd al geïnspireerd door de mogelijk om te 3d objecten te kunnen printen. kleine laagjes plastic wat uiteindelijk jouw eigen creatie wordt of gewoon een gedownload object van het Internet. Een 3d printer, dat wou ik altijd al hebben.

De prijzen zijn hoog en de keuze is ook groot. Zo betaal je voor een Makerbot bijna € 3000, een Ultimaker bijan € 2000  maar dan hebben we het over schijnbaar hele goede 3d printers. Deze printers zien er mooi uit, ze hebben hun eigen software en er zit een groot bedrijf achter. Deze bedragen wou ik er niet voor betalen. Ik weet niet eens zeker hoe lang en hoe vaak ik dit ga gebruiken. Daarom heb ik gekozen voor een zelfbouw pakket wat ik heb besteld uit China. Een Prusa I3 X is het geworden, dit is een printer gebaseerd op de open source printer Reprap.

IMG_20160125_180636 IMG_20160125_181121 IMG_20160125_191358

Een week later lag hij dan eindelijk op de mat, het zelfbouw pakket kon ik elkaar worden gezet. Het heeft mij een paar dagen gekost. De handleiding was soms onduidelijk. Geetech (de leverancier) heeft wel genoeg filmpjes online staan maar deze corresponderen dan weer niet met de handleiding of met de onderdelen. Maar dat maakt het juist leuk.

Het plastic

Wat kies je PLA of ABS ? PLA is gemaakt van zetmeelrijke planten, het is hierdoor een biologisch product en dus milieuvriendelijk. PLA heeft een relatief lage smelttemperatuur en kan ook worden geprint zonder verwarmde ondergrond. PLA is zeer geschikt voor detailrijke objecten en er zit een soort glans op de geprinte voorwerpen. ABS daar in tegen is het tegenovergestelde. Het is gemaakt van aardolie en daarom niet milieuvriendelijk het stinkt wanneer je het smelt. De smelttemperatuur ligt veel hoger en in tegenstelling tot PLA heb je een verwarmde ondergrond nodig waar je op print. ABS heeft wel een langere levensduur en is sterker. Nu klinkt sterker alsof PLA heel snel breekt. In tegendeel, een bieropener die werkt kan van PLA worden geprint.

Het afstellen was in het begin een beetje wennen, ook het printen met ABS heb ik na een paar keer proberen opgegeven, PLA printen veel makkelijker. Uiteindelijk is het gelukt mijn eerste printje gedownload van thingiverse.

 

De software

Je hebt drie programma’s nodig. Een ontwerp programma waarin je je eigen 3d modellen maakt. Je 3d model exporteer je naar een stl bestand. Een stl bestand staat voor SurfaceTessellationLanguage. Het betekend dat het bestand de oppervlakte beschijft door allemaal vlakke driehoeken. Een programma wat het het STL bestand omzet in GCode, GCode zijn instructies voor de 3d printer waar de kop heef moet bewegen hoe snel en welk pad hij moet afleggen om daar naar toe te gaan. Vervolgens moet de printer worden aangestuurd, voor deze printer is het optioneel omdat je ook vanaf een SD kaart kan printen, maar het maakt het afstellen van de printer wel veel makkelijker.

De volgende programma’s gebruik ik

  • 123 Design om 3d modellen te maken.
  • Slicer om GCode te maken
  • Repetier om de printer aan te sturen en om Slicer aan te sturen

123 autodesk

Repetier

 

En nu

Nu de printer in elkaar is gezet de eerste paar printjes zijn gemaakt is de gedachten, wat nu ? Ik begin met het printen van een aantal onderdelen voor de printer zelf. Tijdens het in elkaar zetten vond ik dat een paar dingen slimmer konden. Ook het kabel management van de printer laat wat te wensen over. Maar ook een Robot arm, mijn telescoop stabieler maken, een pan/tilt camera maken een aan het Internet verbonden konijn. Het zijn allemaal ideeën wat door middel van deze printer werkelijkheid kan worden.

IMG_20160205_185322 IMG_20160205_223332

 

H Bridge
The IOT 2